Získavanie elektriny z fotovoltických panelov je na Slovensku čoraz populárnejšie, no tento trend sprevádza aj nárast počtu nekvalitných montáží. V lepšom prípade to znamená “iba” chýbajúce popisky. V najhoršom? Žiadne uzemnenie a riziko požiaru. Presne to sa stalo jednému z našich zákazníkov, ktorý si na montáž fotovoltiky zvolil firmu s nedostatočne kvalifikovanými robotníkmi.

Prvotriedny produkt nestačí, treba aj kvalitnú montáž a kompletnú dokumentáciu

Firma, ktorú si spomínaný zákazník vybral, panely namontovala promptne. Z inžinieringu však vyriešila zákazníkovi len prvý krok, ktorým bolo zaslanie Žiadosti o pripojenie zdroja do distribučnej sústavy. Ostatná dokumentácia, vrátane oznámenia o prevádzke do distribučnej sústavy či stavebného ohlásenia, absentovala. Čo to znamená? Že fotovoltický zdroj nebol legálny. Navyše, od dostupnosti všetkých povolení, súhlasov a vyhlásení závisia ďalšie úkony a výhody, ktoré zákazník získava, vrátane pripojenia naVirtuálnu batériu.

Kde nastala chyba?

Konkurenčná firma zaslala zákazníkovi dokumenty, ktoré mal posunúť do Východoslovenskej distribučnej spoločnosti, aby ho pripojila do distribučnej sústavy. Takýto postup sa vymyká štandardom, keďže väčšina zákazníkov nevie, aký komplexný je proces legalizácie fotovoltického zdroja. Preto ho zvyčajne vybavuje firma, ktorá celý fotovoltický zdroj montuje. To, že žiadna dokumentácia sa do VSD nedostala, zistil zákazník až po tom, čo spoločnosť urgoval, aby mu zaslala stav Oznámenia o prevádzke a podal si u nás žiadosť o Virtuálnu batériu.

S čím sme zákazníkovi pomohli?

V prvom kroku sme získali časť dokumentácie, ktorou konkurenčná firma disponovala, aj to však až po niekoľkých pokusoch dovolať sa jej zástupcom. Následne sme klientovi skontrolovali zapojenie fotovoltiky a navrhli opravu tak, aby nebolo životu nebezpečné. Pokiaľ sa totiž použije nekvalitný materiál, navrhne sa nesprávne riešenie alebo sa prevedie neodborná inštalácia, existuje vysoké riziko požiaru. Svoje o tom vie39 domácností v susednom Česku, v ktorých od januára do júla 2023 vypukli plamene v dôsledku nesprávnej montáže solárnych panelov.

Technické úpravy neboli výnimkou

Súčasťou našej kontroly zameranej na prevenciu požiaru bola kontrola montáže. Aj počas nej sme našli množstvo nedostatkov, ktorých by sa kvalifikovaná firma na osadenie a zapojenie fotovoltických panelov nemala dopustiť. Ich popis nájdete nižšie:

1. RDAC rozvádzač

V tomto rozvádzači sa majú nachádzať komponenty pre bezpečný chod a prepojenie panelov s meničom a domovým rozvádzačom. Na DC strane (čiže na strane jednosmerného prúdu) sú to poistkové odpínače a DC prepäťová ochrana, a na AC strane (čiže na strane so striedavým prúdom) istič a AC prepäťová ochrana. V klientovom rozvádzači chýbali prepäťové ochrany na AC aj DC strane, a bezpečné oddelenie medzi AC a DC časťami rozvádzača.

2. Voľne visiaca kabeláž

Hoci majú káble izoláciu, nie je bezpečné nechať ich len tak visieť popri stene. Preto sme ich zákazníkovi uložili do chráničky (lišty), čo nielen zvýšilo bezpečnosť, ale aj estetiku prevedenia.

3. Nesprávne použitie dimenzií kabeláže a chýbajúca projektová dokumentácia

Dimenzie použitých káblov musia spĺňať aktuálne platné normy a inštalácia Fotovoltického zdroja musí byť prevedená podľa projektovej dokumentácie, ktorú vyhotovil autorizovaný projektant. Problém sme odstránili.

4. Chýbajúce popisky a označenie

Označenie rozvádzačov, jeho komponentov a káblov by malo zodpovedať súčasným normám. 

5. Kabeláž voľne pohodená pod panelmi

Kabeláž, ktorá prepája fotovoltické panely, by mala byť bezpečne upevnená ku konštrukcii tak, aby bola chránená pred poveternostnými vplyvmi počasia a zároveň bezpečná.

Ďalšie nedostatky, s ktorými sa stretávame

Vyššie spomenuté chyby nie sú jedinými, ktoré niektoré konkurenčné firmy robia. Medzi tie najčastejšie, ktoré náš TermoTeam odstraňuje, patria:

  • absencia prepäťových ochrán,
  • nedostatočné dimenzie kabeláže – použitie lacnejších menších dimenzií,
  • chýbajúce uzemnenie a ochranné pospojovanie jednotlivých prvkov fotovoltického systému.

Do kvalitnej montáže sa oplatí investovať

Keď si kupujete fotovoltické panely, robíte tak na niekoľko desiatok rokov, pretože sa vám to z dlhodobého hľadiska oplatí. Preto by ste nemali šetriť ani na montáži. Tá nesprávna totiž môže skončiť tragédiou a vy môžete prísť o svoj domov či dokonca život. Naši odborníci zVSE TermoTeamu majú s montovaním fotovoltických panelov bohaté skúsenosti. Majú všetky potrebné certifikácie a v portfóliu desiatky montáží, ktoré svedčia o ich odbornosti.

Ak chcete mať aj vy fotovoltiku od VSE a spávať v noci bezpečne, ozvite sa nám.