Zdroj: Pexels.com

So stúpajúcimi cenami energií začínajú viacerí uvažovať nad investíciou do solárneho systému. Ten z dlhodobého hľadiska dokáže ušetriť množstvo financií a domácnosť spraviť aspoň sčasti energeticky nezávislou. Čo však „dlhodobé hľadisko“ znamená a koľko rokov panely nebudete musieť meniť?

Aká je životnosť solárnych panelov?

Životnosť fotovoltických panelov jeúzko prepojená s ich výkonom. Platí, že čím sú staršie, tým menej energie vedia vyrobiť.

Výkonfotovoltikyklesá približne o 0,5 percenta každý rok. Pokles je teda v prvých rokoch takmer nebadateľný a pri bežnej spotrebe elektrickej energie si ho veľmi dlhoani len nevšimnete. Dôvod k výmene môžete mať tak až po 20 či 30 rokoch, ale ani vtedy to nemusíte urobiť. To, že je panel menej výkonný, neznamená, že nevyrába žiadnu energiu. Na napájanie spotrebičov alebo ohrev vody vám s veľkou pravdepodobnosťou bude stále stačiť.

Pokles výkonu však nie je jediným parametrom životnosti solárnych panelov. Tá sa odvíja aj odďalších faktorov, ako sú napríklad externé podmienky (dážď, krúpy, extrémne teploty) alebo typ fotovoltiky. Väčšina kvalitných moderných zariadení však na streche vydrží aj viac ako 40 rokov.

Na fotovoltické zariadenie vám mnohí dodávatelia poskytnúniekoľkoročnú záruku. Počas tohto obdobia sa na nich môžete v prípade problémov kedykoľvek obrátiť. 

Záruky na fotovoltiku

Placeholder
Panely
Placeholder
Panely
Placeholder
Striedače + Optimizéry
Placeholder
Záruka na celé dielo
životnosť solárnych panelov na rodinnom dome
Zdroj: Pexels.com

Aké faktory vplývajú na životnosť fotovoltických panelov?

Solárny systém je vo všeobecnosti veľmi odolný. Panely disponujú ochrannou vrstvou z plexiskla a kovová konštrukcia, ktorá ich drží na streche, je vyrobená z pevných kvalitných materiálov. Riziko mechanického poškodenia je tak minimálne. Spravidla k nemu dochádzalen v extrémnych situáciách, keď na fotovoltiku pôsobia faktory ako napríklad:
  • príliš vysoké teploty alebo výrazné výkyvy teplôt,
  • intenzívne búrky s krúpami,
  • nadmerná a dlhotrvajúca vlhkosť.
Nezabúdajte však, že na životnosť fotovoltických panelov majú vplyv ajkvalita materiálov aspôsob montáže. Ak ste si zvolili neoverenú spoločnosť bez skúseností, je možné, že zariadenie po určitom čase vypovedá službu. Montáž nie je len o umiestnení panelov na strechu, ale aj o ich vzájomnom prepojení a integrácii do domácnosti. Musí byť preto premyslená a odborná.

V neposlednom rade vie fotovoltiku ovplyvniťaj pravidelná údržba a starostlivosť. Keď si na zariadení všimnete hrubšiu vrstvu prachu alebo iné nečistoty, pretrite ho mäkkou handričkou. Zabránite tak zníženiu jeho výkonu.

Pri čistení sa vyhnite používaniu agresívnych čistiacich prostriedkov alebo ostrých drôteniek. Povrch panelov je síce pevný, no nevhodne zvoleným príslušenstvom ho môžete narušiť. Ak by ste si na čistenie panelov netrúfli,obráťte sa na špecializované firmy, ktoré sa o všetko postarajú za vás.

A čo životnosť fotovoltickej batérie, meničov a regulátorov?

Fotovoltiku netvoria len solárne panely. Systém sa skladá z viacerých komponentov, pričomkaždý má inú životnosť.

Solárna batéria

Ide o jeden z hlavných prvkov solárneho systému. Jej životnosť je približne 10 rokov a ovplyvňujú jutieto faktory:
  • Kompatibilita– každá batéria je charakteristická niekoľkými parametrami, ako je napríklad kapacita alebo maximálny vybíjací či nabíjací prúd. Skúsení odborníci, ktorí vám budú fotovoltiku inštalovať, by si mali overiť, či je batéria kompatibilná so systémom a či sa pri bežnom používaní nebude preťažovať.
  • Využívanie– bežný jav, s ktorým sa stretnete pri každej batérii. Tým, že ju používate, stráca svoju kapacitu. To, ako dlho vám približne vydrží, vám napovie počet cyklov vybitia, ktoré uvádza každý výrobca v špecifikácii produktu.
  • Kvalita batérie– ďalší kľúčový faktor, ktorý má výrazný vplyv na životnosť tohto zariadenia. Kvalitné výrobky od overených výrobcov vydržia dlhšie, pretože sa na ich výrobu používajú pokročilé technológie a overené a odolné materiály.

Meniče a regulátory

Pri meničoch a regulátoroch platia veľmi podobné podmienky ako pri solárnej batérii. To znamená, že dlhú životnosť má zariadenie, ktoré jekvalitné a kompatibilné s celým systémom.

Celková životnosť meničov a regulátorov jeod 5 do 10 rokov. Na takéto obdobie vám výrobcovia zvyčajne poskytnú aj záruku.
životnosť solárnej batérie a meničov
Zdroj: Pexels.com

Ako maximalizovať životnosť fotovoltiky?

Záruka na fotovoltiku je spravidla od 20 do 30 rokov, no systém vám môže vydržať pokojne aj 40 alebo 50. Ak chcete maximalizovať jeho životnosť, v prvom rade si ho vyberteod overenej firmy, ktorá vám poskytne ajprofesionálnu montáž.

Kľúčová je aj revízia celého systému, ktorú by mali odborníci vykonaťminimálne raz za päť rokov. Počas nej zistia, či všetko funguje tak, ako má a či nie sú niektoré komponenty zničené.

Životnosť fotovoltiky, rovnako ako jej výkon, vie efektívne podporiťpravidelná údržba a vizuálna kontrola. Počas nej by ste mali sledovať, či panely nie sú rozbité, poškriabané alebo inak zničené. V prípade, že by ste si na nich niečo všimli, obráťte sa na odborníkov.

V ďalšom kroku upriamte pozornosť na menič. Ten sa pri práci často zahrieva, preto by mal pracovaťpri nízkych teplotácha v prostredí, kde neustále prúdi vzduch.

A myslite aj na solárnu batériu. Jej životnosť podporíte viacerými spôsobmi. K nim sa radí napríklad to, že ju nebudete vybíjať úplne na nulu a že pri jej kúpe skontrolujete,či je kompatibilná s fotovoltikou.

Čo robiť s fotovoltickými panelmi po skončení ich životnosti?

Ak ešte len zvažujete nákup fotovoltiky, s jej likvidáciou sanemusíte zatiaľ trápiť. Riešiť ju budete až o niekoľko dekád, počas ktorých sa zákony spojené s ňou pravdepodobne viackrát zmenia.

Aktuálne je recyklácia solárneho systémuna pleciach firmy, ktorá ho u nás vyrobila alebo ho k nám doviezla zo zahraničia. Táto povinnosťvyplýva z európskej legislatívya platí nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Spotrebiteľ tak nemusí staré panely a ďalšie komponenty likvidovať sám.

Budúcnosť technológií a fotovoltiky

Fotovoltika sa neustále vyvíja a zlepšuje, vďaka čomu v súčasnosti dokáže vytvoriť veľké množstvo energie. Nasledujúce roky sa očakáva, že tento trend bude pokračovať, čo by mohlo viesťk zvýšeniu jej popularity.

Budúcnosť fotovoltiky formujeaj samotná Európska únia. Tá plánuje naďalej investovať do výskumu a vývoja tejto oblasti. Potvrdzujú to aj jej ciele a stratégie, ktoré predstavila v posledných rokoch. Medzi tie najnovšie sa radí napríklad cieľ zvýšiť podiel obnoviteľnej energie na aspoň42,5 % do roku 2030.

Za zmienku ďalej stojí ajplán Rady EÚ a členských štátov, ktoré chcú od roku 2027 rozmiestniť solárne panelyna nových verejných a nebytových budováchs úžitkovou plochou nad 250 m². A od roku 2028 by sa mala fotovoltika nachádzať aj na budovách s úžitkovou plochou viac ako 400 m², ktoré budú prechádzať rozsiahlou rekonštrukciou.