V dnešnej dobe mnoho domácností rieši otázku toho ako ďalej vykurovať svoju nehnuteľnosť. Vymeniť svoj dosluhujúci plynový kotol v dome za nový alebo prejsť na vykurovanie tepelným čerpadlom? Jednou z odpovedí môže byť porovnanie investičných nákladov na vykurovanie plynovým kondenzačným kotlom a tepelným čerpadlom. 

Plynový kotol do rodinného domu bez veľkých zásahov 

Cena výmeny starého plynového kotla v rodinnom dome sa pohybuje na úrovni cca 3 500 EUR. Odborná montáž zahŕňa demontáž starého kotla, úpravu pripojenia kotla k vykurovacej sústave, prívodu vody, odvodu kondenzátu, vyvložkovanie a napojenie komína, inštaláciu komínovej striešky, inštaláciu filtra tuhých častíc, magnetický filter, uzatváracie armatúry a samotný kotol, a zásobník teplej vody. Nejde teda o zásah do vykurovacej sústavy. 

Cenové možnosti tepelného čerpadla 

Cena tepelného čerpadla s montážou a spustením sa pohybuje v rozmedzí od 9 000 do 15 000 EUR.  Celkovú výšku investície do vykurovania tepelným čerpadlom môže výrazne ovplyvniť aj štátna dotácia, ktorá v minulom roku dosahovala výšku až 3400 EUR. Keďže je však záujem veľký, nie každému záujemcovi sa pošťastí dostať ju. 

Keďže existuje viacero typov tepelného čerpadla, ich cena je rôznorodá. Najlacnejšou alternatívou je nízkoteplotné tepelné čerpadlo pracujúce s teplotou vykurovacej vody do 35°C.  

Vykurovanie tepelným čerpadlom s takou nízkou teplotou vody je však v starších domoch možné iba cez podlahové vykurovanie. Väčšina rodinných domov má však vykurovaciu sústavu z radiátorov, ktoré sú dimenzované na vyššiu teplotu vody, a to 60°C. V prípade použitia nízkoteplotného tepelného čerpadla by v rodinnom dome nebola dosiahnutá požadovaná komfortná teplota a dochádzalo by k nedokurovaniu izieb. 

Pre dosiahnutie podmienok porovnateľných s plynovým kotlom do domu je vo väčšine prípadov nevyhnutné použiť vysokoteplotné tepelné čerpadlo s teplotou vykurovacej vody do 65°C. Tieto zariadenia sú však investične náročnejšie a ich prevádzka nie je natoľko efektívna ako pri nízkoteplotnom tepelnom čerpadle.  

Je to dané vysokým rozdielom vonkajších teplôt vzduchu, z ktorého čerpadlo odoberá teplo (ochladzuje ho) a výstupnou teplotou vykurovacej vody.  

Ak nízkoteplotné tepelné čerpadlo dosahuje priemerné výkonové číslo počas vykurovacej sezóny na úrovni 3,5 (z 1 kWh elektriny vyrobí v priemere 3,5 kWh tepla), vysokoteplotné už iba 2,5. To sa potom odzrkadlí na prevádzkových nákladoch a môže dôjsť k sklamaniam na strane zákazníka. 

Je preto dobré poradiť sa s odborníkmi, ktorí majú všetky vyššie spomínané možnosti v malíčku a dokážu vám ponúknuť možnosť, ktorá sa vám finančne oplatí. 

Spoľahnite sa na nás 

Rozmýšľate o alternatívnych zdrojoch energií voči plynovému vykurovaniu? V TermoTeame okrem dodávky a montáže plynových kotlov a tepelných čerpadiel dostanete aj ekonomické poradenstvo a porovnanie nákladov na vykurovanie pre jednotlivé alternatívy. VSE je nielen dodávateľom riešení pre vykurovanie a chladenie, ale aj dodávateľom elektriny a plynu. Rozumieme energiám. 

 

Neviete sa rozhodnúť, či je lepšie tepelné čerpadlo alebo plynový kotol?
Nechajte si vypracovať cenovú ponuku a porovnanie nákladov na prevádzku.

Chcem ponuku