Varenie

 
Najrýchlejšie uvaríte vodu v elektrickej rýchlovarnej kanvici.
 

Varenie v domácnosti je nielen každodennou nevyhnutnosťou, ale veľakrát aj koníčkom, ktorý poskytuje mnoho inšpirácie a zábavy. Každý, kto zariaďuje novú kuchyňu alebo plánuje rekonštrukciu pôvodnej, stojí pred otázkou výberu vhodného sporáka a ďalších pomocníkov pre prípravu jedál.

 
Tipy na úspory:

Pečenie

  • Rúru otvárajte pri pečení iba vtedy, keď je to nevyhnutné. Pripravované jedlo kontrolujte cez priehľadné sklo rúry. Otvorením dvierok vyhriatej rúry na niekoľko sekúnd klesne jej vnútorná teplota o 20 až 30 °C.
  • Rúru môžete vypnúť 5 až 10 minút pred ukončením pečenia. Jedlo sa dopečie zostatkovým teplom rúry.
  • Na pečenie používajte špeciálne sklenené alebo keramické nádoby. Udržujú teplo lepšie než nádoby z kovu a pripravované jedlo je v nich preto rýchlejšie hotové.
 

Varenie

  • Používajte pokrievku na hrniec pri varení. Môžete tak ušetriť viac ako 20 % energie.
  • Neklaďte malé hrnce na veľké horáky (varné platne), či naopak veľké hrnce na malé horáky.
  • Používajte hrnce z vhodných materiálov, ktoré dobre vedú teplo a majú rovné dno – usporíte tým 10 až 15 % energie.
  • Varnú platňu vypnite 5 až 10 minút pred koncom varenia, na dovarenie tým využijete zvyškovú teplotu platne – usporíte 32 až 55 % energie.
  • Pri varení neplytvajte vodou; ak zohrievate liter vody tam, kde stačí štvrť litra, spotrebujete 75 % energie navyše.
 

Sklokeramické varné dosky – pri sklokeramických varných doskách sa orientujte na indukčný ohrev, ktorý využíva najmodernejšiu technológiu. Využitím magnetického poľa sa na doske ohrievajú iba predmety z feromagnetického materiálu. Nezohrieva sa samotná platňa, ale iba dno a steny hrnca. Pripravované pokrmy sa na takejto platni pripália iba výnimočne. Ak niečo z hrnca vypadne priamo na platňu, takisto sa to nepripáli. Liter vody zovrie na sklokeramickej platni s indukčným ohrevom za približne 2 minúty a spotrebuje sa pritom iba približne 0,15 kWh elektriny. Nižšia spotreba plynie aj z toho, že veľkosť indukčného poľa sa okamžite prispôsobuje veľkosti hrnca.

Mikrovlnná rúra – je vhodná na ohrievanie alebo rozmrazovanie potravín. Jej najväčšou výhodou je rýchlosť prípravy jedál. Takisto menej znečisteného riadu pri zohrievaní jedál, pretože v mikrovlnnej rúre sa zohrievajú priamo v tanieroch, bez použitia hrncov.

 
Praktické tipy:
  • Pri zabudovateľných modeloch zabezpečte dostatočný prísun vzduchu, aby ste zaistili ich správne fungovanie.
  • V mikrovlnnej rúre sa oplatí pripravovať jedlá, ktorých hmotnosť je nižšia ako 400 g.
  • Plytké pokrmy sa v mikrovlnnej rúre zohrejú rýchlejšie než objemné, pretože mikrovlnné žiarenie prenikne do jedla maximálne do hĺbky 6 cm.
  • Nikdy nespúšťajte mikrovlnný ohrev bez potravín, mohli by ste rúru poškodiť.
 
 
 Podiel varenia na celkovej spotrebe energií v domácnosti

Späť